9 Aralık 2009 Çarşamba

Oyun klişeleri/değişmezleri



Hollywood klişelerinden
sonra apayrı bir konu olan oyun klişeleri/değişmezleri ile karşınızdayım.

-Genelde adventure tarzı oyunlarda olan klasik başlangıç. Elemanımız uyanır, etrafı bulanık görür, bir yandan da şu repliği sarfeder; "Ahhh, my headddd, where am I, what happened to me"

-Film oyunlarının neredeyse istisnasız, filmin oyununu da yapayim bir de oradan ekmek yiyeyim modda yapılması ve uyduruk olması.

-Dövüş oyunlarındaki kız karakterlerin ses tonlarının iğrençliği, hele Asyalı karakter ise çocuk gibi bağırır "Hiyahh heyahh heyyyaahhh hiii", daha bir dayak atasınız gelir. Kadına şiddete hayır.

-Hepimizin başına gelmiştir, sağlık veren eşyaları, en güçlü silahları, mühimmatı son boss'a saklarsın. Son boss'da çeyreğini bile harcamadan oyunu bitirirsin, boşuna kasmışssındır tüm oyun boyunca.


-Muhteşem bir demo girer, ağzın açık seyredersin, hatta dayanamayıp demoyu geçip oyuna girmek istersin. Fakat o ne, adamlar sadece demo yapmak için uğraşmıştır, oyun uyduruk ötesidir.

-Wow'da çok başıma gelirdi ve genelde tüm MMORPG'lerde olur, sizin oyuna girmediğiniz gün, arkadaşınıza raid/dungeon'dan çok beklediğiniz bir eşya düşer.

-Karakter yaratma ekranında dakikalarca uğraşırsın, hah oldu dersin, ama oyuna girince pek bir ebleh çıkar o dakikalarca uğraştığın karakterin tipi.

-Final fantasy tarzı oyunların trailerları, karanlık ekranda sadece tüyler/yapraklar dökülür, birşeyler yağar, piano tınısı girer, ince sesli bir asyalı hatun konuşmaya başlar. "Watashi wa bilmemne püsürpüsür", sonra müzik hızlanır dındıdıdndnrıdıdıdndnı, koca kılıçlı, silahlı elemanlar çıkar ortaya, "hiyaaaahhh" filan bağırış, dövüş, arada dev uzay gemisi, havada uçan yaratık filan. Herkesin tipi cillop gibi, cücük gibi çocuklar süpersonik dövüşüyor, herkes bir şey ustası, bir de arada kalan çıtkırıldım, başta konuşan hatun, gözlerinden düşen damlalar kristal gibi parlıyor filan.

-Öldü sanılan boss'un sadece bir parçasını kaybedip tekrar saldırması.

-Artık aşmaya başladılar bunu ama araba yarışı oyunlarındaki, arabanın sağa sola çarpmasına rağmen titanyumdan yapılma gibi hiç bozulmadan, ezilmeden devam etmesi.

-Etrafta sniper tüfeği varsa mutlaka sniperla vurulacak düşman da olması.

-Kırmızı renkli varillerin vurulmak için orada olması ve hep yanlarına düşman gelmesi. Hala öğrenemedi şu düşmanlar onları patlatıcağımızı.



-Yapay zeka bu sefer şöyle bu sefer böyle, insan gibi düşünüyor, saklanıyor geyikleri ardından, kafasını dışarıda bırakarak eğilen saklanan düşmanlarla karşılaşmak.

-"İlk oyundaki hatalarımız düzelttik" açıklaması yapan oyun yapımcıları. Neden yaptınız o hataları, boşuna mı verdik biz ilk oyuna parayı.

-Oyunda kötü olmayı seçebildiğinde, mutlaka kötü olmanın handikaplarının olması.

-Dövüş oyunlarındaki hatunların koca memeli olması. Hayır o memelerle dövse neyse de sadece görüntü ve ayrıca onlarla nasıl bu kadar çevik oluyorlar belli değil.



-Baş karakteri güzel hatun olan oyunlara nude patch yapılması (Bknz Tomb Raider, Mirror's Edge) Oha onda da mı nude patch varmış diye googlelayanlar olduğunu hissettim birden.






20 yorum:

[Reply] Amaltheian dedi ki...

Hahaha! Super olmus, hepsine katildim. Ancak su hatunlarin buyuk goguslulugune sunu da eklemek istiyorum:

Bunlarin hepsinin ayaginda 80 cnm topuklu ayakkabilar oluyor (sadece oyunlarda degil, filmlerde de). Ben 10 cm topuk ile merdiven inip cikamazken, bu hatunlar nasil daldan dala konuyor, uc burma yedi salto atiyor, anlayabilmis degilim!

[Reply] Loreathan dedi ki...

@Amaltheian

Evet yaw, filmlerde de öyledir, bir de şu Japon hatunlara gözlük taktırma fantezisi ne onu anlamıyorum. Bknz http://www.eatsleepgeek.com/wp-content/uploads/2009/08/bayonetta480gra.jpg

[Reply] ipex dedi ki...

oynadığım bütün oyunlar film şeridi gibi gözümün önünden geçti :)) aynen katılıyorum :))

[Reply] Loreathan dedi ki...

@ipex

En az biri başımıza gelmiştir kesin ^_^

[Reply] JAMES WHITE dedi ki...

Kötü yaratıkların sahneye girdiğinde klişe bir şekilde kollarını geriye atarak böğürmesini unutmamak lazım. Ben kötüyüm ve şimdi canına okuyacağım hesabı ;) En üstteki gif resim iştahımı kabarttı bu arada OLD SCHOOL :D

[Reply] Loreathan dedi ki...

@Cem

Evet o da klasiktir ama ben seviyorum o olayı:D Yoksa sahneye gelip sağa sola bakıp direk olaya girse bi aksiyon kalmaz:D

[Reply] Vincent dedi ki...

"-Kırmızı renkli varillerin vurulmak için orada olması ve hep yanlarına düşman gelmesi. Hala öğrenemedi şu düşmanlar onları patlatıcağımızı."

Yav bi GTA4'de yapamadım şunu, adamlar varilleri koymuş, yapay zeka 50m ötede duruyor. Yav madem varil koyuyosun yanına da adam koyki kolayca vuralım. İnsan yine kızıyor.

"-Yapay zeka bu sefer şöyle bu sefer böyle, insan gibi düşünüyor, saklanıyor geyikleri ardından, kafasını dışarıda bırakarak eğilen saklanan düşmanlarla karşılaşmak."

Headshot'ın en güzel hali :)

[Reply] Loreathan dedi ki...

@Vincent

GTA4 ayrıdır :D Ama onda da absürd olaylar oluyor arada

En çok sevdiğim headshot, koşan düşmanın hafif önüne nişan alınarak başarılandır, atasözü gibi oldu aeuheau

[Reply] Nesnel İleti dedi ki...

ahaahah o varillerin tek suçlusu Gordon Frohman =P

[Reply] Loreathan dedi ki...

@Nesnel İleti

Half Life'da varil yakınında patlayınca tiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii diye kulak çınlama sesi gelir bir de:D

[Reply]
Adsız dedi ki...

Bide rpg oyunlarında ilk görevin fare kesme olması vardır ki dragon age de tiiye almışlardı bu olayı =))

[Reply] Loreathan dedi ki...

@Oversoul

Evet kilerdeki fareleri öldür, falloutta böcekleri öldür v.b :D
Dragon Age'i hala oynayamadım yaw.

[Reply]
Adsız dedi ki...

fallout'da da fareler nükleerden rahmetine kavuştuğundan hamam böcekleri vardı fare yerine =)

[Reply]
Adsız dedi ki...

Dragon age hayvanımsı bişi ya çok şey kaçırıyosun ama oynarken Morrigen ve Leilia ablayı Hesionka yenge kıskanabilir şimdiden uyarayım :D

[Reply] Loreathan dedi ki...

@Oversoul

Fallout 1&2'de fare de vardı yaw:) Blody Mess ile vurunca bayağı bir kötü ölüyorlardı.

[Reply] Loreathan dedi ki...

@Oversoul

Evet en kısa sürede edineceğim:) Hatunlar sağlam diyorsun yani hmmm ehhe:D

[Reply]
Adsız dedi ki...

Dnr da 60 ytl sanırsam 2 tanede dlc veriyolar yanında.Sağlamlığını braıktım romance olayını baya bi aşmışlar,fanteziye kaçmışlar diyorum ehi :)

[Reply] Hesionka dedi ki...

ben süper cimrilik yapıyorum, hatta bazı bölümlerde fazla kurşun harcadım diye quickload yapıp tekrar oynuyorum.

peki sonra ne oluyor? oyun bitiyor elimde milyon tane mermi, roketatar, kıl yün ile kalıyorum (aferin)

[Reply] Çavlan dedi ki...

hakikaten de neredeyse hepsi gelmiş başıma bunların. klişe ötesi rezil oyunlar sizi.. yazının fikri şahane ama :)

[Reply] Çavlan dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.

Yorum Gönder

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...