15 Ocak 2010 Cuma

Bloggerda kendi alan adınızı kullanmak

Update: 07.03.2011: Bu yazıyı yazdığımdan beri bu ayarlarla ilgili bayağı bir değişiklik oldu. Değişen yerleri kırmızı ile belirttim. Ayrıca blogger ayarlarından sonraki kızmı artık yapmanıza gerek kalmadı.

Hesicime hesionka.com alan adını aldık fakat yönlendirme işi tahminimden attraksiyonlu çıktı. Bir kere öğrenince kolay, ama çözene kadar bayağı bir araştırma yapmam gerekti. Sizi bu zahmetten kurtarmak için bir tutorial hazırladım. Adım adım yapmanız gerekenleri aşağıda resimli olarak bulabilirsiniz. Daha detaylı bilgi almak isterseniz bana email atabilirsiniz. Elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.

Eğer alan adını satın aldığınız şirket CNAME oluşturma şansı veriyorsa direkt dnspark.net ile ilgili adımları atlayabilirsiniz ve alan adı aldığınız yerin kendi panelinden dnsparkda yaptığım işlemleri yapabilirsiniz.

Aslında alan adını google'dan satın alırsanız bunlarla uğraşmaya gerek kalmıyor sanırım. Ayarlar - Yayıncılık - Özel Alan ' a basınca bu opsiyonu sunuyor size.

Yapmanız gerekenler şunlar;

Öncelikle ilk adım olarak bir alan adı satın almanız gerekiyor. Ben şimdiye kadar hep http://www.niobeweb.net/ i kullandım ve hiç sorun yaşamadım. Ama fiyat olarak başka yerleri de araştırabilirsiniz.

Niobewebden alan adı aldığınızı farzedersek, alan adınızın kontrol paneline girin ve aşağıdaki ayarları yapın. Diğer tüm firmaların da kontrol paneli birbirine benziyor, sonuçta yapmanız gereken ayar aşağıdaki gibidir.
ÖNEMLİ NOT: DNSPARK ns1.dnspark.net ns2dnspark.net adreslerini fns1.dnspark.net fns2.dnspark.net olarak değiştirdi, aşağıdaki adımı buna göre yapın.


Daha sonra http://www.dnspark.net/ sitesine girip üye olun. Üyelik onayı için gelen mail biraz geç geldi bana, o yüzden panik olmayın sabır :)

Üye olduktan sonra siteye giriş yapın. İlk önce alan adınızı aşağıdaki adımlarla listeye ekliyoruz(4. adıma dikkat, www ibaresi yok) Dnspark iki alan adı için bedava hizmet veriyor, daha fazlası için para ile üye olmanız gerekiyor, veya da ikinci bir bedava üyelik alırsınız.



Yukarıdakileri yaptıktan sonra, DNS hosting başlığı altında alan adınız gözükmeye başlar. DNS hostinge tıklayın ve çıkan ekranda alan adınıza tıklayın. Aşağıdaki ayar penceresi açılacak.



Yukarıda gördüğünüz gibi, TYPE kısmından CNAME'i seçiyoruz, Bu kısım ülkemizin google politikaları ve saçma uygulamaları nedeniyle değişti, artık TYPE kısmından A seçiyoruz - hostname e www yazıyoruz DYN IP address kısmına da 74.125.93.121 yazıyoruz. TTL 3600 olarak kalıyor, Update All tuşuna basıyoruz. Soru işaretli kısımdaki yazıya sonradan değineceğim. Aynı işlemi tekrarlıyoruz bu sefer www yerine @ işareti koyuyorz

Şimdi bu yaptığımız işlemle, alan adınızı sadece başına www koyarak yazdığınızda açılmasını sağlamış olduk. Fakat www yazmadan açılmasını da sağlamamız gerekiyor. Bunun için blogger ayarlarında bir opsiyon var.

Şimdilik dnspark ile de işimiz tamam, blogger ayarları adımına geçmeden önce, yukarıda soru işareti ile belirttiğim kırmızı yazılardan bahsetmem lazım. Çünkü beni en çok çileden çıkaran ve kafamı karıştıran bunlardı. İlk yazı bu servisin bedava olduğunu normalde hiçbir sorun ile karşılaşılmayacağını ama bunu garanti ettiklerine dair de söz vermediklerinden filan bahsediyor. Sonra niye böyle oldu, şöyle oldu demeyesiniz diye, arkamı sağlama aliyim notu yani. O yazı orada hep kalacak, ama önemsiz kafanıza takmayın

Diğeri ise çok önemli çünkü o yazı kaybolmadan bloggerdan yönlendirme ayarı yaparsanız, blogunuzu kimse göremez. İlk adımda değiştirdiğimiz ns1 ve ns2 değerlerinin tam olarak aktif olması yaklaşık 24 ila 48 saat sürüyor. ns değerleri dnspark'a yönlenmediği sürece bu yazı orada kalacaktır. Bende tam 48 saat sürdü. O yüzden sabırlı olun :)

24-48 saat geçti ve dnsparkdan kontrol ettiniz ki tadaaaaa o yazı kaybolmuş. Hemen blog hesabınıza girin. Aşağıda gördüğünüz gibi sırasıyla Ayarlar - Yayıncılık - Özel Alan 'a basın. Oğlum sen arkadaki, kudurma da dersi dinle burası çoğ önemli dikkat.



Özel Alan' a basınca aşağıdaki ekran açılıyor. Burada da Gelişmiş ayarlara geçiş yapın linkine tıklıyoruz.



Bir sonraki ekranda ise aşağıdaki gibi ayarları yapıyoruz



Etki alanınız kısmına alan adınızı www ile başlayarak yazın. Alttaki seçenek için hayır işaretleyin, abidik kelime doğrulma kelimesini yazıp ayarları kaydedin. (Bu kelime doğrulama da iyice manyaklaştı, bazen latin harfleri ile yazıldığından bile şüphe ettiğim saçma grafikler çıkıyor.)

Ayarları kaydet dediğinizde aynı ekranda, alan adınızın altında deneme.com da yazılsa http://www.deneme.com/ a yönlendiriyim mi diye bir soru çıkıyor, onu da tiklerseniz alan adınız www'siz de yazılsa blogunuza ulaşılır. Ama sanırım bunun aktif olması biraz zaman alıyor, 5-6 saat kadar diyenler var. Her adımı şamata yapmadan okuyup, dikkatlice yaptıysanız, artık alan adınızla blogunuza ulaşılabilir.

Şimdi, blogger ayarı ile www siz blogu açmayı ayarladık, ama bazı yerlerde bunun bazen çalışmadığına dair yazılar okudum. Bu yüzden işimizi garantiye almak istiyorsak, bir iki attraksiyon daha yapmalıyız.

Bunu yapmadan önce de ilk adımdan sonra(ns'leri dnspark'a yönlendirme) en az 24 saat beklemenizi tavsiye ederim. Önce alan adımızın ip no'sunu öğrenmeliyiz. Bunun için reverse ip yapmanızı sağlayan herhangi bir siteye gitmelisiniz. Mesela ben şurayı kullandım.  Siteye girince aşağıdaki ekran açılır.


Reverse ip kısmına alan adınızı yazın ve reverse ip düğmesine tıklayın. Aşağıda IP numarası çıkar. Bunu bir yere not edin. Daha sonra tekrar Dnspark sitesine giriş yapın.



Yukarıda gördüğünüz gibi yine alan adınızın ayarlarına girin ve bu sefer Type kısmını A olarak seçin, Hostname kısmına bir @ işareti koyun, TTL 3600 olarak kalsın, IP Address kısmına da az önce not aldığınız IP no'sunu girin. Ohhh sonunda bitti, artık sorunsuz olarak blogunuzun bir alan adı var.

Sen arkadaki, oğlum taktım sana, artık seneler boyu bu derse gidip geleceksin. Ama hocam yok! Ama hocam yok, dersi kaynatmadan düşünecektin onu.

Notlar;

Ben deneme.com yazdım diye siz de ayarlara deneme.com yazmaya kalkmayın ha, deneme için çocuğuuum o ahhaeae

Yazana kadar beynim uyuştu, Tibet'e gidip bir tapınağa kapanacağım. Kafayı da keltoş yapacağım, kele soğuk vurdukça açılır beyin damarlarım.


Resimler okunmuyorsa üstüne tıklayınız, yeah man it's that simple.

18 yorum:

[Reply] Hesionka dedi ki...

süperkahramanım benim <3

[Reply] UykusuZ dedi ki...

bravo, güzel hazırlanmış bi prosedür . Ben nedense Murphynin kurbanı oldum hep niobewebde. Portalim uzun bir süre, günde birkaç kere ve uzun aralıklarla erişilemedi,
sunucu değiştirirken göçerdiler, üstelik o anki backup ı almadan yapmışlar, tam amatörlük.
Dayanamadım gittim gördüm, 1 daire düşünün , heryer desktop, içerisi cehennem sıcak, kablolar heryerde, az ye konsolide et dimi, neyse benim deneyimlerim bunlardır.
Bir ara hostcininin radio hostingini kullandım çok ama çok memnun kaldım.
Sonunda dayanamadım, 3-4 katı para ödüyorum, Hollandaya taşıdım Leaseweb, hiiç derdim yok.

[Reply] Loreathan dedi ki...

@hesionka
Rica ederim hayatım ^_^

@DecisionS
Aaa çok şaşırdım, benim 3 domain name ve 2 hostingim orada, ve hiç sorun yaşamadım şimdiye kadar :D

[Reply] Unknown dedi ki...

çok başarılı bir tutorial olmuş.
sırf yazdıklarını kontrol etmek için
deneme.com u almaya gidiyorum :)

[Reply] k.a. dedi ki...

iyi bir çalışma yapmışsın. bundan sonra yönlendirme yapacak olanlar için güzel kaynak.

yönlendirme yaptığımın ertesi günü blogger'dan kaynaklı bir hata oluşmuş birkaç gün boyunca blogspot'lu adres domain adına yönlenmemişti. sinirim bozulmuştu çok ama neyseki halletti blogger sorunu.

[Reply] Loreathan dedi ki...

@banyosuyu
teşekkürler
hihi, serbestse al valla :D

@koray aykanat
Teşekkürler umarım faydalı olur. ^_^

[Reply] UykusuZ dedi ki...

dostum şanslıymışsın diyelim , o gördüğüm görüntü bana yeter, direk opportunity! tüm unix+linuxları 1 makinada toplarsın, hadi windowsları da toplam bir rackte topla , 2 de storage koydun mu olay biter. Hımm merak ettim şimdi baktım Yenişehire taşınmışlar, benim anlattığım 1 sene önceki görüntü, satışçı arkadaşa söyledim gitsin bi ziyaret etsin öğreniriz.

[Reply] Loreathan dedi ki...

@DecisionS
Evet ya sanırım şanslıyım, bir kere bile üzmediler heheh, neyse nazar değecek :P

[Reply] Dynun dedi ki...

Hayırlı olsun sonuç olarak :)

[Reply] Alican Selçuk dedi ki...

Harikasın, uzun zamandır bunu arıyordum çok teşekkürler=)

[Reply] Loreathan dedi ki...

@Alican Selçuk
^_^ ben de çok uzun süre aramıştım,işine yaramasına sevindim.

[Reply] Ridak dedi ki...

dnsparktan yapılan yönlendirmelerde bir sorun meydana geldi heralde şu an girilemiyor sitelere ve alan adı ayarlarının tamamlanmadığı şeklinde uyarı mevcut.

[Reply] Ridak dedi ki...

Anlık kısa bir şeymiş dnspark aslanlar gibi yeniden döndü :) .

[Reply] Loreathan dedi ki...

@ridak53
Aman diyim gerildim bir an:D

[Reply] Modagrafya dedi ki...

teşekkürler, burası sayesinde ben de alan adı sorunumu çözdüm. wordpress'te ne kadar kolaydı halbuki. ben de nasıl yapacağımı uzun uzun googleda arıyordum sayenizde artık gerek kalmadı:)

[Reply] Loreathan dedi ki...

@Dynun
Evet ^_^ Hesiye söylemen lazım aslında bunu :D

[Reply] uyduruk prenses dedi ki...

öncelikle bu pek degerli bilgiler için teşekkürler:)Biz bu son blogspot yasagı nedeniyle blogumu com'a taşıdık aynen söylediklerini uygulayıp ve de oldu görünüyor..Ama hala türkiye'den bloga girilemediğini söylüyorlar,nedeni konusunda fikrin var mı??Blogspot yasagından dolayı mı açılmıyo com'lu adres çözemedim:(

[Reply] Loreathan dedi ki...

@uyduruk prenses
Mail attım sana:)

Yorum Gönder

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...