3 Nisan 2014 Perşembe

Ender's Game... bu nasıl ödüllü kitap???

Geçen hafta iş gezisi için Portekizdeydim, seyahat boyunca yaklaşık 5 saat tren yolculuğu ve gidiş gelişin 6 saatlik bir uçuşu gerektirdiğini düşünemeyerek yanıma kitap almamıştım. Bu zamanlarımı geçirmek için bir kitapçıdan uzun süredir ismini duyduğum ve merak ettiğim(çünkü çok övülüyordu) Ender's Game kitabını aldım. Kitap İngilizce olmasına rağmen ağır bir dille yazılmamış, kolay anlaşılıyor. Kapağı da janjanlı, aşağıdaki gibi.



Daha başlardan kitaba karşı bir ön yargım oluşmaya başladı, çok basit ve bilindik şekilde ilerliyordu. Neyse vakit geçiriyoruz diyerek okumaya devam ettim, ama bir kaç bölüm sonra artık bu nasıl bu kadar çok ödül almış bir kitap demeye başladım.

Bundan sonrası spoiler olabilir buna göre okuyun bence, ama bu kitaba zaten vakit ayırmanıza gerek yok, geçen aylarda filmi çıktı, o da IMDB'de düşük not almış zaten.

Beni rahatsız edenler;
Genel olarak baktığımızda, bir kere şu ezik ama daha sonra çok güçlü olan karakter klişesi lütfen artık ya yeter yani, bıktım bu poetic justice olayından. 
Bugger diye komik bir isimle çağırdıkları uzaylıların arı gibi bir ırk olması???Ya bu kadar hayal gücü varken bula bula benzetecek arı hayvanını mı buldun be yazar?



Kitabın yüzde 80'inin şu salak Oyun odası denen yerde geçmesi, zaten gözünde doğru dürüst mekanı canlandıramıyorsun, bir de sürekli kazanan Ender, ve sürekli onu aşağı çekmeyen rakipleri konusu inanılmaz sıktı.
Karakter derinliği 0...tam anlamıyla 0. Kim nedir, neden öyledir yok, sadece iyi veya kötü, ortası da yok.
Ender, abisi ve kız kardeşi neden bu kadar zeki?Abisi ve kardeşi sadece interneti kullanarak(12-13 yaşındalar) tüm dünyayı savaşa sürüklemeyi nasıl başarıyor?Mal mı bu devletler?Makalelerle yönlendirilip nasıl savaşa sürükleniyorlar.
Ender güya kimseyi öldürmek istemeyen masum bir çocuk ama adam daha 12 yaşına gelmeden 2 öğrenciyi öldürüyor, biri ilk okulda diğeri savaş eğitimi aldığı okulda, bu ne lan???

Offf yazdıkça sinirim bozuldu. Kitap bitince resmen "Nasıl yani?Bu mudur?"Son 20-30 sayfaya tüm gizemi sığdırıp, tüm konuyu açıklayıp, tüm karakterlerinin geriye kalan hayatlarını özetleyip pat diye bitiverdi.

Derinlik 0, yaratıcılık 0, fikir rezil ötesi bence ve bu kitap Bilim Kurgu dalında bir çok ödül almış???

Filmini de izleyeceğim ki sırf kafamda canlandırdığım sahneler doğru canlanmış mı göreyim.

Hiççç tavsiye etmediğim bir kitap, çizgi romanı, filmi filan var onlara bakın, kitapla zaman harcamayın

2 yorum:

[Reply] Gece dedi ki...

1985 yılında yazılmış ona göre değerlendirmek lazım. Gerçi daha okumadım kütüphanede sırasını bekliyor.

[Reply] Loreathan dedi ki...

@gece fakat 1985'den çok daha önce yazılmış ve damgasını vurmuş bilim kurgu eserleri var, 1985 çok uzak bir geçmiş değil. Ağabeyimin ilkokulda yazdığı ve bir sahnesinde uzaydaki mavi saatten çıkan aslanların olduğu kitap bile buna göre daha enteresan. Yazarın kişisel görüşlerini okuyunca iyice iğrendim "http://www.salon.com/2013/05/07/sci_fi_icon_orson_scott_card_hates_fan_fiction_the_homosexual_agenda_partner/" bence filmini izle geç, vakit kaybı bir kitap.

Yorum Gönder

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...