6 Ağustos 2014 Çarşamba

Hiroshima ve Nagasaki


69 sene önce bugün, Amerika savaşı sadece bu şekilde bitirebileceğini insanlara, özellikle kendi halkına inandırarak Hiroshima'ya ilk atom bombasını attı. Bombanın ismi de "Little Boy" gibi iğrenç bir zihniyetten çıkmış saçma bir isimdi. Öyle askeri üs, veya başka bir yer değil, direkt olarak masum insanların yaşadığı şehir merkezine hem de. Bu yetmedi ve 9 Ağustos 1945'de, bir başka bombayı da Nagasaki'ye attı, hem de yine masum insanların üzerine. Ne kadar korkunç bir şey olduğunu ve sonuçlarını bilmesine rağmen. O zamanki motivasyon muhtemelen güç gösterisi ve atom bombasının gerçek gücünü denemek amaçlıydı, Nazi Almanyası Mayıs ayında çoktan teslim olmuştu ve bunun için en büyük düşmanlardan biri olarak gösterilen Japonya'dan başka kim olabilirdi?

Bombalar atılmadan önce kamunun nasıl olaya hazırlandığına dair bir poster

Bu bombaların kullanımının fikri bile ne kadar korkunçken, bir değil iki defa kullanılması, dünyanın en büyük savaş suçlarından biri bence. Fakat insan düşünmeden edemiyor, madem böyle bir şeye kalkıştın, bu bombayı şehir merkezi yerine, Japonyanın dışına okyanusa bile atsan, gücünü göstermiş olacaktın, neden şehir merkezlerine ve masumların üzerine?

Klişe değil, insanlık gerçekten de kendi sonunu yavaş yavaş hazırlıyor daha iyiye gitmiyor. Benim yüreğim gazete okumaya bile el vermiyor artık, cehenneme inanan ve korkan insanlar şu anda yaşadıklarından daha beter bir cehennemi nasıl düşünüyorlar bilemiyorum.

İlahi adalete inanan tüm insanlar, bir Hollywood filminde yaşadıklarını düşünüyor olmalı, çünkü öyle bir şey yok.

1 yorum:

[Reply] Pınar Selin dedi ki...

Masum canların yok edildiğini görmekten ben tükendim. Dünyanın sonunu bilmem ama insanlığın sonu yakın.

Yorum Gönder

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...