28 Aralık 2009 Pazartesi

Resident Evil 5 ve klişeler zinciri

İlk videolarını gördüğüm dönemde PC'ye çıkma ihtimali olmayan RE5, 2009 senesi içerisinde pc için de sunuldu. Buna çok sevinmiştim ve çıkar çıkmaz almıştım, ama araya başka oyunlar girince yarım bırakmıştım ve masaüstünde bir ikondan ibaret olarak kalmıştı.

Aslında oyunu yarım bırakmamın asıl sebebi, artık şu çok sevdiğim Japon halkından çıkma oyun yapımcılarının, USA özentisi karakterlerle bezenmiş, klişe senaryolu oyunlarından bezmiş olmamdı. Bunun yanında teknik olarak bakacak olursak, oynanabilirlik de gerçekten çok kullanışsız yapılmış. Karakteri sağ arka omuzdan gösteren kamera açısı sayesinde zombiler kulağımın dibine gelip Vöööhhübühüüüüüüüüü diye bağırana kadar farkedemiyordum ve tabi haliylen kulak zombinin ağzında kalıyor. Karakter odun gibi, bir türlü dönemiyor, zıplayamıyor, kaçarken ani dönüşler yapamıyor. O güzelim grafikleri böyle uyduruk bir oynanabilirlik ve kamera açısı ile harcamışlar.

Bir diğer husus, oyunun aksiyon odaklı olması. Ya biraz bilmece koysanıza şuna, tamam birkaç tane var ama onlar da  ekrana bakıp 3 saniye bile düşünmeden çözebileceğiniz uyduruk şeyler. Ayrıca sağda solda düşen hazineler nedir? Öyle gariban ortamda altın kolyeler, taçlar, yüzükler.

Sırf bitirmiş olmak için dün oyuna bir trainer kurup bölümleri dağıtarak ilerledim.

Oyunun klişeliğine ve uyduruk karakterlerine gelince; Bir kere Asya sineması oyunculuğu malesef bazı istisnalar dışında genel olarak çok kötüdür. Gereksiz bir abartma vardır hareketlerde ve oyunculuk olduğu çok bellidir, doğal değildir. Bu oyunlara da yansıyor tabi. Ayrıca diyaloglar o kadar tahmin edilebilir ki, kaç kez bir sonraki repliği doğru tahmin ettim, Hesi de yanımdaydı, "Yuh yani" diyebildi sadece :D

Karakterlere gelelim; (Spoiler içerebilir)

Chris Redfield

Benim için oyunun sonlarına doğru, "Not on my watch!" diye klişe replikle kendini bitiren kahraman. Odun yutmuş gibi, zıplayamıyor, dönemiyor, şarjör değişirken koşamıyor. Onun suçu değil tabi oyun mekaniği kurbanı. Eski oyunların hatrına çok üstüne gitmeyeceğim.



Sheva Alomar

İsme bak, puahaha bu kadar mı uydurma olur. Herneyse, melez güzeli bir abla bu da, neden güzel olmak zorunda? Bunca kargaşanın içinde kendisine nasıl bakıyor? Tırnağı filan kırılmıyor mu hiç? Kulakta halka küpelerle zombilere dalıyor, o kargaşada takılmaz mı hiç bir yerlere, kopmaz mı o kulak? Yok elbette takılmaz. Hatunda öyle bir uhreviyat var ki, kir toz bile gelmiyor üstüne, oyunun başından sonuna makyajlı, bebek gibi ciltle geziniyor. Ayrıca güzel mi tartışılır, güzel diye koymuşlar. Aksan da da bir gariplik var, partner derken ağzına vurasınız geliyor. Eli maşalı hatun illa melez, Meksikalı filan olmalı bu arada değil mi?. bknz Lost - Ana Lucia.



Albert Wesker

Albertim öyle saç, öyle gözlük kaldı mı? İşin gücün yeni dünya düzeni, tanrı olmak, değişik ırk yaratmak. Para desen var, yaşasana hayatını güzelce. Yokkk ille ben dünyaya virüs yayayım, zombili ortamlar yapayım, ölsün herkes bi ben kalayım olacak değil mi? Klişe isteklerde bir numaradaki dünyayı ele geçirme mantığın yüzünden babayı da aldın sonunda.



Excella Gionne

Sheva Alomar ile porno film endüstrisine geçiş yapmışlar oyundan sonra. İsimler direk ofsayt zaten. Excella, Microsoft Excel'in yeni versiyonu(Excel'e kızkardeş geldi haberleri ile çıkardı gerçekten olsaydı). Bu hatun da oyunun başından sonuna yağmur, fırtına, toz, toprak, açık deniz, zombili ortamlar demeden koca memeler yarı ortada bir elbise ile ve sivri topuklu ayakkabılar ile gezdi. Japonlara yaptırtmayın şu karakterleri diyoruz, adamın bilinçaltı sapıklıkları ortaya çıkıyor. Öyle kötü karakter mi olur, hadi oldu villasında filan takılır, o  hep aynı olan kıyafet de oyunun başından sonuna kadar kokuşmuştur kesin.



Jill Valentine

Bir yamuğunu görmedim, senaryoda az vardı belki o yüzden. Klişeye bulanacak kadar gözükmedi ortalarda.

Ricardo Irving

Daha oyunun trailerını gördüğümde ağzını burnunu kırasım geldi, ne kadar uyduruk bir tipleme, hele bir tekne ile kaçma sahnesinde, kaçmadan önce yaptığı bir hareket bir replik var, Allahım ne kadar cheesy oyunculuk sanki gece uykum kaçmış, cine5'de 8. sınıf aksiyon filmi(Lorenzo Lamas'lı) izliyorum gibi geldi. Sonra canavar oluyor da dövüyoruz, orada hırsımı aldım neyseki.



Ayrıca şu ilk Matrix'te gördüğümüz yukarıdan çeken kamera açısı ile düşmanın üzerinden parenda atan hatun sahnesi acilen bitsin. Genelde Vicuuuuuvvvvv diye yavaşlayarak gelen bir ses efekti de vardır bu sahnelerde.

Oyunun güzel yanları var mı? Var grafikler güzel, ama klişeler altında eziliyor, gözünüz güzel grafik seçemiyor. Sonuç olarak olmaz olsun böyle RE. Orjinal almış olsam ağlardım, dövünürdüm.

13 yorum:

[Reply] MizahiGeveze dedi ki...

Güzel bir oyun ama koşarken şarjor değiştirmemesi iyi değil. Xbox 360 ta oynaması daha zevkli tavsiye ederim :)

[Reply] Loreathan dedi ki...

@Bora-MAN

Dİkkat ettiysen pek beğenmedim oyunu aeheauhaei bir daha asla oynamam:D

[Reply] Unknown dedi ki...

ben derim ki Resident Evil 4 en kralı bu serinin
o kadar
bide Leon'la Ada'yı baş göz etseler yüreğime su serpilicek :B

[Reply] Amaltheian dedi ki...

"zombiler kulağımın dibine gelip Vöööhhübühüüüüüüüüü diye bağırana kadar farkedemiyordum ve tabi haliylen kulak zombinin ağzında kalıyor" HAHAHHAHAHAHA! Ay çok güldüm.

Benim için serinin oyunu RS4'dür. Böyle rüyalarımda Matano Matano diye geziolardı:D

[Reply] MizahiGeveze dedi ki...

Resident evil 4 te başkaın kızını çatıdan bırakıp kendiniz aşağıya atlayın.Sorna başkanın kızına doğru bakışlarınızı kaldırın. "Sapık !" deyip eteğini örtüyordu. :D

4 ile 5 arasında Avatar filmiyle Kutsal Damacana filmi arasındakş kadar grafik farkı var bilmem anlatabildim mi :)

[Reply] Volkan dedi ki...

RE2 üzerine RE yapamadılar

[Reply] Loreathan dedi ki...

@Roxeline

RE4'ü de bitirmemiştim, birşeylere kıllanmıştım ama unutum, başkanın kızı olabilir euheuheu

@Amaltheian

Buna göre iyi ama iyi mi bilemiyorum:D

@Bora-MAN

4'teki grafikler daha mı iyi sence?Ben RE4'ü PS2'de oynadım biraz, ondan da sıkıldım.

@Volkan

Ben de 3'ü bayağı bir oynamıştım :D

[Reply] noraashira dedi ki...

Avlaya avlaya bitiremediniz şu zombileri yıllardır :))

[Reply] Unknown dedi ki...

Oyunun bir bölümünde başkanın kızı olan Ashley'i yönettiğimiz bölüm olabilir,silah yok bi mok yok gelene gidene lamba atıyodu uyuz.Sonra bi bulmaca çözme şeysi var easy ve normal modda çözmek bebek işi ama hard modda oturup yarım saat uğraştığımı bilyorum.Hanna abim sonra Leon bana Hercules gibi geldi demişti. =3

[Reply] Volkan dedi ki...

En çok oynadığım RE, benim de RE3'tü. Art arda 55. kez mi ne bitirmiştim. Gözüm kapalı tam çözüm yazmıştım :) 1 saat 27 dakikada bitiyodu ama RE2 beni en çok etkileyendi yine de :))

[Reply] Hesionka dedi ki...

bence de kesinlikle RE2 en güzeliydi. RE3de de seçim yapabiliyor olmak güzeldi ama bu durumda kapışacak mısın kaçacak mısın gibi... Straplez bluzla biz düz yolda yürüyemezken ablanın zombilerle kapışması da beni benden almıştı ama olsun :D

[Reply] Loreathan dedi ki...

@noranıngemisi

Sorma yaaa klişe oldu artık ama işte bitmez bizde oyun manyaklığı

@Roxeline

Başkanın kızı aehuhaeuhu sıfat bile lame:D

@Volkan

RE3'ü seviyorum ben de, ps1de oynamıştım deliler gibi.

@Hesionka

Bence RE3 en iyisiydi yav:)

[Reply] SirEvo dedi ki...

5'teki grafikler çok daha iyi diyor Bora sanırım. :)

Yorum Gönder

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...