19 Ocak 2010 Salı

RAW formatı ve EOS Utility Problemleri

Benim de başıma gelen ve internette araştırınca bir çok kişinin sorun yaşadığını gördüğüm bir iki konuya değineceğim. Photoshop'un RAW dosyalarını tanımaması, Canon fotoğraf makinanızı bilgisayara bağlayınca çıkan "Camera not recognized" yazısı ve bilgisayara atılan RAW dosyalarının JPEG olarak çıkması.

Preciousı ilk aldığımda bir kaç RAW formatında deneme çekimi yapmıştım. Hevesle eve gelip makinayı bilgisayara bağladığımda, EOS Utility programı "camera not recognized" hatası verdi. Daha sonra boşver diyip direk usb aygıt olarak gözüken Canon'a girip, oradan tüm dosyaları bilgisayara kopyaladım. Fakat enteresan bir şekilde, raw formatındaki fotoğraflar JPEG olarak bilgisayara geçti.




Bunun sebebini anlamadım, saçma geldi ama çözümü, makine ile beraber gelen EOS Utility programını kurmak olduğunu öğrendim. Bu program sayesinde dosyalarınız doğru formatta bilgisayara geçiyor. Ama bir diğer sorun ise, bu sefer EOS Utility'nin makineyi tanımaması oldu. Bunun çözümü ise Canon'un web sitesinden, makinanıza uygun EOS Utility'i indirmek veya update etmek. Ayrıca aynı adresteki Canon RAW Codec'in son versiyonunu da indirmelisiniz. Böylece kameranızı bilgisayara bağlayınca artık "camera not recognized" yazısı ile karşılaşmassınız. RAW dosyalarını makine ile beraber gelen edit programı ile düzenleyebilirsiniz ama ben Photoshop'u tercih ve tavsiye ediyorum.

Photoshop'a RAW dosyalarını atınca hata mesajı alıyorsanız, şu siteden, kullandığınız Photoshop versiyonuna göre Camera RAW Update adlı eklentiyi indirmelisiniz. İndirdiğiniz dosyayı Photoshop'un altındaki Plugins/File Formats adlı klasöre koymalısınız. (Edit: Son versiyonu otomatik olarak kuruluyor, dosya atmanıza filan gerek kalmıyor)

6 yorum:

[Reply] Aydedeye havlayan dedi ki...

ben de severim fotoğraf çekmeyi.. RAW dosyalarını Photoshop Bridge cs3 de açıyor gayet zevkle tırtıklıyorum :) jpeg gerçekten çok detaysız ve kısıtlı kalıyor..

[Reply] Loreathan dedi ki...

@Aydedeye havlayan

Bazen işte bu RAW formatı eksik olabiliyor PS'de, bende olduğu gibi:D

[Reply]
Adsız dedi ki...

Raw çekmemki ben ne gerenk var mis gibi jpeg varken :P

[Reply] Nesnel İleti dedi ki...

bende de kamera tanımama sorunu oluyordu. chdk yapmıştım eskiden sorun ondandır diyodum. hatta ulitilty ile de uğraşmıştım da olmamıştı. kart okuyucuya takıp atıyordum fotoları hep iyi ki yazmışın ha yoksa firmwarei güncelliycektim tekrardan =)

[Reply] Loreathan dedi ki...

@Lola
Nasıl yahu?Bir de fotoğrafçısın yani:D üşeniyorum demiyor da hahaha:D Ya Jpeg çekiyorsun, minik lcd de düzgün geliyor, PS'e bir atıyorsun olmamış, ama RAW'da ışığına püsürüne herşeyine müdahele, değiştirme imkanı var.

@Nesnel İleti

Ya sorma, dün format attım bilgisayara yine tanımamaya başladı, ama EOS Utilityi son sürüme güncelleyince düzeldi.

[Reply]
Adsız dedi ki...

ben böyle bir sorunla karşılaşmadım ama gayet faydalı bir bilgi olmuş.

Yorum Gönder

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...