27 Ağustos 2009 Perşembe

Hollywood Klişeleri

Hemen hemen her Hollywood filminde rastladığımız çeşit çeşit klişeler var ve ısrarla bunu sürdürüyorlar. Formülü tutturmuşlar bir kere ya, "Abi klişeyi unuttuk" diye yönetmeni uyaran tipler bile vardır kesin. Amerikan Sineması Klişeciler Birliği var, oradan onay almadan çıkamıyor filmler. Aklıma gelenler şöyle

-Kahramanın kapıştığı düşmanlar nedense hep kör denecek kadar kötü nişancıdır. Binlerce kurşun yağar kahramanın üstüne, bir tanesi bile denk gelmez, ama eleman her atışta bir düşman indirir. O kadar kurşundan kaçtın bi şükret be adam, normal hayatına devam ediyor bara gidiyor filan, arkadaşlarıyla şakalaşıyor. Biz olsak "Oğlum 20 herif ateş etti üstüme bir tanesi denk gelmedi lannnn!!!"filan diye anlatırız, övünürüz.

Chosen One, o yapar orası ayrı

*****

-Herif düşmanlarla kapışmaya gidecek, sevgili potansiyeli olan kız adam arkasını dönene kadar birşey demez, dönünce, "Jack..(sessizlik)....(adam yüzünü dönünce)Dikkatli ol" der. Adam motive olmuş gidiyor, ne durdurup içine şüphe düşürüyorsun, "Ulan dikkat etsem iyi olacak galiba" diye kafasına sokuyorsun. Gitti gaz işte elemanın. Daha 20.000 kurşundan kaçacak adam

*****

-Görüntüde bir akvaryum varsa ona birşey olur mutlaka. Ayrıcalıklı bir film olan Batman The Dark Knight'ta olmamıştı ama, gösterdiler akvaryumu, kavga bitti hala orada. Sırf bu yüzden bile bu filmin hayranıyım.

*****

-Çalışmayan araba. Vuçuçuçuv Vççiiiçuuv...Lanet olsun Çalışşşş...viççiiçuuvv. Kızın kaçtığı elemanda yavaş yavaş yürüyerek gelir. Arabanın yanına gelse cama tıklatsa, "abla bujilerin değişmesi lazım" dese süper olur.

*****

-Birisinin elinde silah var, diğeri eline yapışıyor ve itiş kakış başlıyor, silah patlıyor iki tipin de suratından kim vuruldu anlaşılmıyor bi 5 saniye sonra biri yığılıyor. Aman ne heyecan verici.

*****

-Federallerden ne istiyorsunuz?Onlar da vatan millet için çalışıyor. Neden "Lanet olası federaller"?

*****

-Donut yiyip kahve içen şişko polisin yanından hızla geçen araba yüzünden kahveyi üstüne dökmesi ve "Lannnet olsun" patlatıp ellerini havaya kaldırarak üstüne başına bakması. Oğlum kahve döküldü, hiç mi yanmadın?"Anam anam anammmm yandımm" diye çığırıp o havadaki ellerinle üstünü başını tutuyor olman lazım değil mi?


*****

-Peşinde oldukları eleman hep bir mor bereli, bilmem nerelerde çarpışmış, üstün hizmet madalyalı, zamanında özel harekatın bir numarası falan filandır. "Tüm hareketlerimizi biliyor, çünkü o bizden birisi" lafı da olaya renk katar. Bunun bakayası, askerlik yapmamış olanı yok mu hiç?

******

-Yüzbaşım
-Ne var?
-Bunu kendiniz görseniz daha iyi.

Böyle bir diyalogda vardır ve meşhur klişelerdendir. "Oğlum söylesene önce. Ne merakta bırakıyorsun" diye de üstelemez komutan.

*****

Sadece pizza ile beslenen ve leş ortamda yaşayan ama her boku bilen hackerlar. Avuçlarını birbirine sürterek hadi bakalım diyip bilgisayarda takatataktaktak diye birşeyler yazıp garip arayüzlü bilgisayarlarında harikalar yaratırlar. Ne yazıyosun oraya da 2 satırda Ulusal Güvenlik dosyalarına giriyorsun. Bence orada tanıdık dayısının oğlu var, onunla chatleşiyor, "Abi bizim işi bir halletsen" diyor anca o şekilde olur. "Bilgiyi almak isteyen eleman da arkasına gelince, lanet olsun bizi farkettiler" diye ayak yapıyor, chati kapatıyor. CTRL+V ile Kib yazıyor amca oğluna kapatmadan.

*****

Kız veya oğlan hayatının deparını atar, ama peşindeki kötü adam tarlada gezer gibi yavaş yürümesine rağmen önden bir yerden karşısına çıkar. Ecinni misiniz oğlum?

*****

Kredi kartı ile kapı açılmaz arkadaş, sırf bu yüzden yanlış tanıtılıyoruz diye çelik kapı üreticileri ayaklandı . Ben denedim kırılıyor kart.

*****

İşten eve evden işe giderken ne arada Le Mans rallisine katılmış gibi araba sürmeyi öğreniyorsunuz. Biri kovalar, kaçan dünyanın en usta şöförü olur, aralardan geçmeler, kaldırımdan gitmeler. Lanet olsun çekilin diye kaldırımdakilere el ile işaret etmeler.



*****

En iyi arkadaşın en kötü çıkması artık şaşırtmıyor, yapmayın lütfen şunu. "Aaaa tütütütü bu muymuş katil" diye ananeler babanneler şaşırıyor ancak.

*****

Film sonunda öpüşmeler, onca şey atlatıp sırıtarak öpüşmeyin oğlum, inandırıcılık gidiyor. Ağlayarak bir köşede oturup birbirinizi teselli etmeniz lazım, helikopterden atlamışssınız, çığdan filan kaçmışssınız hala sırıtıp öpüşüyorsunuz. Burhan Altıntop diyor du ya "Bu kızla acilen öpüşmem lazım benim" o moddasınız yani.

*****

Sorunlu dedektif, polis. İşinde başarılı ama kendini içkiye vermiş. Neden?Ya ortağı vurulmuştur ya karısı terketmiştir, ya da karısı ve kızı bir suçlu tarafından öldürülmüştür. Sen alkollü işe gel bak nasıl atıyorlar seni. Çekmeceden zulalanmak filan. Ortağı öldüyse ortak da istemez. Demiyor mu amiri, "E Sam'i napacağız?Piç mi olsun adam sen bunalımdasın, ortak istemiyorsun diye?". Ağlamaz da bu adamlar, varsa yoksa barda takılır evde tavana bakar, eski videoları izler. Hepsinde de bir slayt makinası vardır.

*****

Nasıl bir orduysa Amerikan Ordusu, sanki Medrano Sirki. Komutanlarla enseye tokat modda, sürekli neşeli askerler, wohuhuhuuuuuu nidalarıyla kız arkadaş veya nişanlı fotolarına bakıp çok şanslısın adamımlar. Hiç mi 3-5 nöbeti yok size aslanım. Yemeklere şap yerine ot mu atıyorlar sizde?

*****

Filmler de tek Çirkin Amerikalı yok. Olanlar da ya filmin şaklabanı ya da kaynana. 2 kez gittim USA'ya ve güzel kız, herif görmedim. Şişkolar direk.

*****

Genelde kaslı abilerin başrol oynadığı filmlerde olur, duşta yıkanıyor eleman, ama aslında yıkanmıyor, duruyor. Pozisyon da aynı şöyle; Eller duvara dayanmış, su enseye doğru akıyor duştan. Öyle duruyor. Oğlum öyle duş mu olur, bi sabunlan, keselen, enseye su akıtarak olur mu o işler.

23 yorum:

[Reply] Unknown dedi ki...

ahah
bir de şey mevzusu vardır ya. hani özellikle karılara söylenir
sen burda bekle sakın kıpırdama diye
ama karı illaki gider yırtık dondan çıkar gibi olayı piç eder, herifin başına daha beter bok sarar.
uyuz oluyorum ben orda. otur işte bacım dimi. ne karışıyon erkek işine.

[Reply] Loreathan dedi ki...

@banyosuyu

Evet bu kadınlar bir de, ben de seninle geleceğim, seni yalnız bırakamam der, sonra başa bela olur.

[Reply] noraashira dedi ki...

Bir de ilk ölen sarışın koca memeli kızlardır ya da bir erkekle ilişkiye giren tiplerdir, burda verilmek istenen biriyle evlenmeden sevişirsen ölürsün :)

[Reply] Loreathan dedi ki...

Gözlüklü tipler de İlk ölenlerden olur genelde.

[Reply] mit dedi ki...

Hehehe, süper bir yazı olmuş. Eline sağlık. Bir iki tane de ben ekleyeyim madem öyle.

Kötü adamın filmin son sahnesinde aslında ölmediğinin anlaşılması var. Ya gözü açılır, ya da eli, kolu, bacağı altında kaldığı moloz vs. yığının arasından fırlar.

Esas oğlan başkötüden bir ton dayak yer, yerleri öper. En sonunda da kalkıp herifi bir güzel pataklar. Olm sen değilmiydin az önce paspas misali yerleri süpüren? Onca dayak yedin, hala nasıl ayakata duruyosun Allaha sen?

Ayna sahnesi de meşhurdur. Lavabonun başına gidilir. Aynalı ecza dolabına bakılır. Dolabın kapağı açılıp tekrar kapatılır. İşte o esnada aynada, esas oyuncunun arkasında katil, hayalet, yaratık vs. görünür.

Benden bu kadar...

[Reply] Loreathan dedi ki...

Ya hahaha sizi okudukça aklıma başkaları geliyor,
Süper tespitler bu arada mit :D

Dur aklıma geleni de ekliyeyim yazıya

[Reply] Aphraell dedi ki...

"Amerikan Sineması Klişeciler Birliği"

bu noktada yazının devamının eğlence dozu belli olmuştu zaten, yanılmadığımı gördüm :D

"lanet olası polis peşimizde dostum, biraz hareketlen ha?"

[Reply] Loreathan dedi ki...

@Aphraell

"lanet olası beyaz kıçını kaldır aynasızlar peşimizde!!!" de olabilir:D

[Reply] Hesionka dedi ki...

aa şeyi unutmuşsun "orası aşılmaz bir kale, yo yooo oraya girmek çılgınlık dostum. süpersonik siberoptik güvenlik sistemleri var"

sonraki sahne civi cuva die hazırlık yaparlar

[Reply] muffin dedi ki...

Bi kaç tane de ben eklemek istedim,nacizane öhömmm :)
Dövüş sahnelerinde esas adamın dayaktan gebermeden dayak attığı görülmemiştir.Bir anda yapıştığı yerden dirilir ve iman gücüyle saldırır.
Bütün önemli konuşmalar ya barda ya da striptiz kulübünde olur.
Takip edildiğini düşünen ana karakter bir içseziyle arkasına bakar ve o anda bi otobüs geçer,gördüğünü sandığı kişi o anda yok olur!
Esas adam bombanın olduğu ve az sonra patlayacağını bildiği binayı terk ederken asla tabana kuvvet koşmaz,ağzında pis bi sırıtma ile artist artist yürür.gerçekten artisttir nihayetinde,işi budur ama insan korkar bi yerime bişey saplancak,kulak zarım patlıycak,östaki borumla kulak zarı dengemi sağlamak için ağzımı açayım da etkilenmiyim bari der yaaa!

[Reply] Volkan dedi ki...

*gözlüklü ve zekiysen (hele tombulsan) kesin ölürsün :)))

hahah.. güzel tespitler bunlar :)
The Hangover'ı öneririm bu klişelerden arınmış bir holivud filmi olaraktan :))

[Reply] Loreathan dedi ki...

@tiredsoul

Ahahha süperler, patlama sırasında yavaşça yürüyenlere hastayım ben de, sanki 5km ötede oluyor patlama, öyle rahat herif.

@Volkan

Tesadüfe bak Hangover'ı dün izledim:)Süper bir film bence.

[Reply] Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com dedi ki...

Demek ki neymiş Türk Sineması o kadar da kötü değilmiş :)

[Reply] Loreathan dedi ki...

Bizim sinemada da başka klişeler oluyor orası ayrı:D

[Reply] Yıldızlar dedi ki...

çok komikti lan:)
izlerken o kadar komik olmuyodu da zira onlar olmazsa olmazlar, bööle yazıya döküp istatistik şettirince koptum asdkgdskjg
bi sabunlan bi keselen annen sırtını liflesin di mi ama heheheee

[Reply] Loreathan dedi ki...

@Hayalci

verdin enseye, verdin enseye, öyle yıkanma mı olur:D

[Reply] Korhan Korman dedi ki...

"Sorunlu dedektif, polis. İşinde başarılı ama kendini içkiye vermiş. Neden?Ya ortağı vurulmuştur ya karısı terketmiştir, ya da karısı ve kızı bir suçlu tarafından öldürülmüştür. "

her ülkenin adeti farklı şekerim bizde de karakterin anasına kayıp ablasını pavyona düşürüyolar :D

[Reply] Loreathan dedi ki...

Bizde sorunlu dedektifli dizi veya film var mı yeow?

[Reply] Korhan Korman dedi ki...

Karakterin dedim polisin demedim ki. Polisin anasına kayılmaz biliyosun bizimkiler pek amerikan polisi gibi olmaz copla bütünleşme şansın var. Ha diyorsanki çekelim bi tango end keş. itin olsun her daim varım :D

[Reply] Amatör Gezgin'in Gezi Notları dedi ki...

Bir de şey vardır. Adam ateş eder, kurşunu bitince silahı atar. Niye atıyosun ki? Doldur bi şekilde kullan. Kibrit mi bu bitti diye atıyosun??

[Reply] Loreathan dedi ki...

@Boogie

Hahah evet bu da süper bir klişedir :D
Kurşun bulursun birşey olur, en azından dötü kurtardığında bi yere satarsın değil mi?Yok illa atacak onu oraya

[Reply] SirEvo dedi ki...

Özellikle korku filmlerinde en başta gençlerin sevişmesi. Ulen her korku filminde aynı senaryo mu olur ya??

[Reply] Loreathan dedi ki...

@Sirevo

ahha o da bir klişe evet, ama olsun, filmi biraz izlenebilir kılıyor o sahneler auhau

Yorum Gönder

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...